香港一世發論壇

新界區 元朗 | 上水 | 粉嶺 | 大埔 | 葵涌 | 荃灣
九龍區 長沙灣 | 深水步 | 太子 | 大角咀 | 旺角 | 油麻地 | 佐敦 | 尖沙咀 | 紅磡 | 土瓜灣 | 九龍城 | 觀塘
港島區 西環 | 上環 | 中環 | 灣仔 | 銅鑼灣 | 天后 | 炮台山 | 北角 | 西灣河 | 筲箕灣
搜索
查看: 2957|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

[轉貼] MTR 被扒銀包的慘痛經驗

2萬

5萬

禁止訪問

波波版主

Medal No.1Medal No.2Medal No.3medal_cc3medal2501-e21medal_dig1g7kkkn43n40footballa3a4a5a6a12a14a17a19QQ2QQ6QQ28QQ30foodphonetravelgirl

初級會員

我通常錢分開擺,信用咭等銀包放後褲袋,(其實好危險),錢放側袋。但我好彩,行走港中甚至夜媽媽一個坐紐約地鐵,好多出名多事地方,都未試過出事。多謝上天眷顧。

可講四宗我算有份個案。

有次叫雞 ,雞唔陪沖涼,埋單錢包發覺在袋斜哂,攞銀包出嚟,明顯條女巢過,但無失嘢。好彩錢喺側袋,佢未夠時間,蚊蚊係度。我單沖一定快沖,兼不停嗌出去要女答嘢,係個好習慣。我俾錢超住條女一陣,照磅走人。
我又有次同個鬼坐直通車。喺廣州佢喺手提包攞個銀包 check 証件,跟手放番落手提包。沿途有傾有講,到香港無咗個銀包(佢有 HKID)。唔鬼咁勞氣 ,問我屁股咁明顯點解無人扒。我笑話啲扒手斷估邊有人咁笨實,梗係無料,咪放我一馬囉!
第三劑,以前屈臣氏有賣書雜誌位。我老婆喺 cwb 嗰間揭吓揭吓 ,本來無乜人,慢慢有三四個,有個重逼到老婆超吓佢,來也快,去也快,突然散哂。我俾緊錢,都覺得奇怪 ,佢就發覺手袋裏面個錢包無咗,信用咭亦即被簽咗幾千。
第四單,澳門觀光塔,老婆喺下面舖頭揀買嘢飲,兩個女人行埋去,一個喺後面企,一個迫埋老婆度扮揀咁樣,啱啱小人,我喺門口睇住,即刻行埋去超住女人隻手,(平時梗超佢個波啦) ,佢啤我一眼,兩人眼例例走人。

總之,財不可露眼,有人唔合理迫埋嚟要留神,小賊如毛!

2萬

5萬

禁止訪問

波波版主

Medal No.1Medal No.2Medal No.3medal_cc3medal2501-e21medal_dig1g7kkkn43n40footballa3a4a5a6a12a14a17a19QQ2QQ6QQ28QQ30foodphonetravelgirl

中級會員

SORRY for the bad experience ...................... be careful next time.

一世發話事人

龍兄

78medal_cc1medal25e17e141801-e21medal_dih1g5s1kkkn4338xfootballdinga1a2a3a4a6a12a14a16a17a19a23a24a25GeminlocalAriesadultclubbingIQmu

八達通卡就有一張...其他乜卡都無

2萬

5萬

禁止訪問

波波版主

2萬

元老

Medal No.9medal_cc418medal_dikkka2a11a26a27QQ1adultAVclubbingselfupski

係HK我無發生過呢D事,但好多年前係大陸做o野試過一次.當時係羅湖火車站坐中巴,因為是中巴總站所以係吉車,我上車時有兩個人快步走上車,而我後面有一個,上車我坐單邊窗口位,以前兩個人.一個坐我後面,一個坐我左面兩人坐位,他們上車不停講馬經,而坐我後面個過人又不停用張報紙係在身後動來動去,不久人滿開車,當時我想他們是朋友為什麼要這樣坐,因為上車是吉車無人的,心有不安所以車一轉出站口我便叫下車,下車後坐我後面個過人一直回頭看我,其後發現西裝後面介開o右,但無唔見錢,因為銀包放係前褲袋.至後坐下班車,後來見到至前的中巴停係路中心仲有公安車,一問原來他們全車打劫

高級會員

Medal No.2Medal No.7Medal No.8Medal No.10

原帖由 ballballlover 於 2010-7-29 12:10 發表
大家請打醒十二分精神,以下是在 MTR 的慘痛經驗 -

26/2 (Fri) 我和先生剛從文化中心看完  Art Festival 的  Tribute to Nina Simone ,心情仍然十分興奮,十時十分在尖沙咀入閘,二十多分鐘後太古城出閘發覺錢包 ...

果位 "太太" 有太多空位俾賊人入到位la!  What a pity!   

2萬

5萬

禁止訪問

波波版主

1萬

元老

Medal No.5medal_cc1medal_cc3medal2576e21a1a19QQ3foodLEGOlocalcartoyclubbing

原帖由 billy838 於 2010-7-31 06:39 發表
係HK我無發生過呢D事,但好多年前係大陸做o野試過一次.當時係羅湖火車站坐中巴,因為是中巴總站所以係吉車,我上車時有兩個人快步走上車,而我後面有一個,上車我坐單邊窗口位,以前兩個人.一個坐我後面,一個坐我左面兩人坐 ...

billy兄, 咁你真係好彩同醒目, 如果唔係就......

真係冇諗過係大陸咁狼死, 睇黎以後坐車都係要小心, 留意下四圍環境先得

想問下billy你個時係邊個地方發生, 係咪較遠既地區先會發生, 係東莞或廣州係咪會冇咁狼死