香港一世發論壇

新界區 元朗 | 上水 | 粉嶺 | 大埔 | 葵涌 | 荃灣
九龍區 長沙灣 | 深水步 | 太子 | 大角咀 | 旺角 | 油麻地 | 佐敦 | 尖沙咀 | 紅磡 | 土瓜灣 | 九龍城 | 觀塘
港島區 西環 | 上環 | 中環 | 灣仔 | 銅鑼灣 | 天后 | 炮台山 | 北角 | 西灣河 | 筲箕灣
搜索
查看: 5997|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

給各船長及未來船長的話

中級會員

何謂沉船?
點解要稱為沉船而不能稱為正常異性互動追求呢?
唔知咁多位有無諗過, 點解會出現呢個terms?
係一個唔正常及非正式既場所(一般就係指歡場), 認識一般不可能認識既異性, 呢個係我所理解既基本開始形式
===========================================================
係呢一種特定既場所, 當然首先你要有錢做基礎去消費, 而場所有你需要既服務供應
本身屬於一買一賣, 直接完成交易既模式, 係正常情況之下當交易完成, 大家就無拖, 亦無欠
呢一個係大家應該有既基本認知, 係必需緊記的
===========================================================
當交易完成後, 仲有瓜葛, 本身就係一個問題,大家已經違反左交易原則
係呢個情況下, 閣下將來會有咩後果, 講得衰d, 都係自己攞黎, 怨不得人
我自己係過來人, 係度咁講, 係希望你地明白, 事件既本質, 沉船並唔係浪漫哀怨既故事, 本質上只係破壞交易原則既不良副作用
唔好俾任何理由自己去將件事正常化, 任何理由都唔正常
唔好當好好玩咁, 得閒就話沉船
沉船係某程度既毀滅行為, 仲要係雙方面既
係毀左自己既人生一部份, 亦毀了那女孩既人生一部份
==========================================================
真正既愛情需要既野實在太多, 絕對唔會係閣下係任何你付錢買快樂既短短幾十分鐘就可以俾到任何一位女性的, 我相信所有女性都會認同呢一點
希望所有師兄都係了解愛之後再去嘗試談愛

中級會員

認同師兄講法,沈講又輕易,當處於當中知道作既利害
背對背思念,面對面殊徒
相擁不珍惜,分離甚掛念
只可對蒼天,相逢恨晚時
縱使捨不得,但需作別離
但在遠方處,化作守護使

中級會員

明d唔明d可能因我未拍過拖啦
想念你的笑
想念你的外套
想念你白色袜子
和身上的味道
我想念你的吻
和手指淡淡烟草味道
记忆中曾被爱的味道

說太多不如沉默,想太多我會難過
世事豈能盡如人意,但求無愧於心

中級會員

曾因此而自傷己身及令別人同樣的苦,我本人真的不希望再有認識的人以身試法,招來焚身之火...唉
天祐我的愛人  這日  明天  一世把她寵愛

高級會員

不过有時D事情不是能力所控制的
喜歡一個人,就要讓他快樂,讓他幸福,使那份感情更誠摯。如果你做不到,那你還是放手吧!所以有時候有些人,也要學會放棄,因為放棄也叫成全

中級會員

不过有時D事情不是能力所控制的
alexxx 發表於 2011-10-10 11:04

的確如此,所以呢篇野既重心係,
好似水滸傳,宋江清楚要飲既係毒酒 ,佢當然有自己理由先會飲  ,最少佢有一死既覺悟
沉船同理,除非你都有呢種覺悟,如果無,唔好講到飲啤酒咁輕鬆!

高級會員

絕對認同
喜歡一個人,就要讓他快樂,讓他幸福,使那份感情更誠摯。如果你做不到,那你還是放手吧!所以有時候有些人,也要學會放棄,因為放棄也叫成全

高級會員

丁兄身同感受...........讚這好!
沉醉。沉醉。賦盡無聊詩句。
開心大笑幾回。繼續忘情碰杯。
勞累。勞累。美女如梭問罪。
聲嘶力歇幾回。唱出無盡空虛。

高級會員

師兄莫非你又試过