香港一世發論壇

新界區 元朗 | 上水 | 粉嶺 | 大埔 | 葵涌 | 荃灣
九龍區 長沙灣 | 深水步 | 太子 | 大角咀 | 旺角 | 油麻地 | 佐敦 | 尖沙咀 | 紅磡 | 土瓜灣 | 九龍城 | 觀塘
港島區 西環 | 上環 | 中環 | 灣仔 | 銅鑼灣 | 天后 | 炮台山 | 北角 | 西灣河 | 筲箕灣
搜索
查看: 4204|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

請多多使用自己既同理心去對待別人 !!

中級會員

今日向某地方見到一d 好黑人憎既報告, 又忽然諗起ball版主既說話, 令我有以下既感想!

我成日都見到有人話囡囡呢樣唔好, 果樣冇做, 又話佢醜樣嚇親人等等等等, 大佬, 你比幾百蚊, 人地咩都比你睇晒, 咩都要幫你做, 最私人既感覺都同你分享, 你仲想要求d咩 = =? 做人有d同理心好d, 我反而覺得好多既囡囡比港女好多了! 雖然...有好多香港男仕都真係真係好冇品又好差.....

大家試諗諗幾個問題:

1) 師兄們, 如果"如霧連" (自己諗下係邊個), 比五舊你, 叫你鍚佢全身, 食佢隻鮑, 我諗十個入面九個say no, 相反如果係"沈法拉"呢, 叫你比五舊佢都排到深圳都未見龍尾喇! 但係身為囡囡又點, 話知你係 8兩先生又好, 咩都好, 可能服務反應會差d, 不過都一樣會為你服務, 試問各男人, 又係唔係條條女你都可以接受先? 比件TB你又點先? 你自問你可唔可以做到先??

2) 你要諗諗, 佢地向街到行, 又要受幾多人既有色眼鏡去睇? 佢地好多係離鄉別井, 人生路不熟, 生活圈子又細, 背負唔知幾多不為人知既故事, 默默咁去做! 係幾咁辛苦既事, 就算佢地好普通去餐廳食下野, d人都會眼望望, 不帶好意喇, 就算有d待應招呼都會特別差囉!

3) 佢地每一日要負荷幾多既體力勞動? 每日幾多小時工作? 衰d講真係可能仲辛苦過男人做地盤, 一陣又咩花式, 又什麼一字馬, 你都要知人地都係普通人, 正如又係唔係個個男人做到地盤?

4) 佢地既生活, 返工...返工...訓覺...最多咪行下街...有同姊妹d打下麻雀咁, 一個月都唔知做幾多日, 你可以話, "喂, 人地要錢姐, 為生活咩都要做架喇", 我唔想講囡囡什麼不是, 囡囡又有幾多個真係有學識呢? 唔係佢地唔努力, 而係可能根本冇咁既機會比佢地去學習, 囡囡返工既態度同勤力, 我諗可能比你同我更好更落力呢 !!

5) 我好討厭有d人講, 我比左錢佢架啵, 要佢做咩做咩回本等等, 咁慳就自己打飛機算喇! 有錢唔係洗死人架, 如果2個人都開心既, 話知你45分鐘做20 Q, 我想講係心態既問題, 唔係幾多Q問題, 好唔想d男人有咁既心態 :" 45分鐘架啵, 唔叫佢做齊咪好晒" ! 你有需要滿足既變態既慾望唔該唔好搵囡囡, 囡囡係令你滿足同埋服務你正常既需要而已 !! 所以正常需要既話, 如果你對佢好, 幾多Q囡囡都唔會唔高興, 仲反而因為你開心而開心, 希望你滿足開心咁離開!

6) 試問你身上一蚊都冇, 又冇人請, 生活唔到, 做倒垃圾你做唔做? 人一定有好同唔好既時候, 要食飯既時候, 做咩都要做, 人人條命唔係個個都咁好, 只係佢地冇機會! 仲要回想一下自己幾幸福 ~ 唔好成日用錢去話, 呢條囡值幾錢, 幾百蚊就上得喇, 等於有d明星身價一樣, 有機會比佢紅, 身價根本係天價, 有d佢地咪一樣用身材, 外表去做到明星, 你要知道呢d都係天生, 世界係唔公平姐, 所以唔標籤一個人既價值! 你比人去標籤你都一樣唔好受啦!

我唔係想講d咩, 不過我真係好服d 囡囡, 自問我自己都做唔到, 囡囡又或者女人係用來鍚, 唔係賤貨囉!

評分

查看全部評分

中級會員

講出來就唔好喇 , 總之都係向網上見到架喇 = =
熾天使擁有天使的最高位階。熾天使被看作是神殿的管理者。熾天使由於完全理解了上帝的慈愛、而以這愛和理解欣喜地燃燒自己,熾天使沒有固定的形體、面龐為紅色、軀體是火焰、長有六隻羽翼,在上帝的寶座周圍飛翔
說太多不如沉默,想太多我會難過
世事豈能盡如人意,但求無愧於心

中級會員

咁又係 , 呢篇嘢都講得幾好
arsenal620 發表於 2011-6-25 11:58

多謝呢, 不過我開頭有驚驚地, 怕會比人BAN =.=" 我都只係把心入面既野寫出來

中級會員

唔會的 , 呢度好開放
arsenal620 發表於 2011-6-25 12:06

不過唔知點解JOIN左呢到之後, 好有心機寫野~ 哇哈哈

中級會員

可能你想快啲升呢 (LV)
arsenal620 發表於 2011-6-25 12:11

唔係掛, 升來又有咩用 = =