香港一世發論壇

新界區 元朗 | 上水 | 粉嶺 | 大埔 | 葵涌 | 荃灣
九龍區 長沙灣 | 深水步 | 太子 | 大角咀 | 旺角 | 油麻地 | 佐敦 | 尖沙咀 | 紅磡 | 土瓜灣 | 九龍城 | 觀塘
港島區 西環 | 上環 | 中環 | 灣仔 | 銅鑼灣 | 天后 | 炮台山 | 北角 | 西灣河 | 筲箕灣
搜索
查看: 5223|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

W先生辭任版主

版主

過去一段時間因私務繁忙,今天才回應版主去留議題,抱歉,請諒。

在這議題上,某幾個會員已經發表了他們的見解,我亦感謝他們的發表。
曾經要求我引退嘅會員包括:
1.         爛滾王
2.         老淫蟲
3.         正義俠士
4.         jerso

總結所持意見為:
1. 因我的在位,令廣告客戶離開148,至令148廣告利益受損,要令廣告客戶重拾信心,W先生必須引退。
2. 曾令兩份曲奇報告蔽屏,對會員知情權做成損害,W先生必須辭職。

在回應以上指控前,我想大家認識一下提出指控的會員:
1.     爛滾王 (註冊時間2014-10-517:50,在線時間1 小時) 直到今天曾發言5次,3次係向小弟提出指控,未曾出過報告。
2.     老淫蟲 (註冊時間2014-7-2816:17,在線時間0 小時) 直到今天曾發言9次,未曾出過報告。
3.     正義俠士 (註冊時間2012-9-2712:08,在線時間2 小時) 直到今天曾發言30次,以下為大家重點介紹該會員:

帖文大致係2013年初有一會員“深沉”批評一個由當時波版出嘅報告,報告內容包括一種性事招式打patpat,“深沉” 會員不滿內容話波版 "低能、白癡、廢柴",相關帖文隨之被刪去,"正義俠士" 就在短短半小時內Cap圖指證當時波版無理刪帖,因為該帖,論壇翻起軒然大波,會員紛紛支持當時波版,亦表示報告包含此性愛招式只是小事一樁,指控是無謂而且過份。

我相信喺討論區打滾時日唔少嘅人都會認同以上三個殭屍AC絕大機會係分身戶口,甚至係同一個人為咗達至同一個目的而同時返生。
我唔希望我估中背後人士誰屬,佢嘅生存目的只係攻擊在位嘅版主,從來無其他建樹,難道在任版主離開佢就有機會坐正? 當日嘅波版同佢有生死之仇?我嘅在位令佢無法重登版主職務?
我想講如果我真係估中 "正義俠士" 背後人士誰屬,你嘅手段真的甚為低裝,就算版主職務交回給你,148前途確實堪虞。

最近看到一篇文章,在回應指控內容之前,希望同大家分享一吓:
“看時序,明因果?”
文章內容大致係:宇宙萬物不斷在變,每天都會發生唔同嘅事情,大家看到今天發生嘅事情– “果”,原因是何時種下呢 – “因”,我們憑什麼定奪它們的"因果關係"?單單看它們發生的時序?

回想當日被人標籤為太子幫(後來修正為W幫)在隔離台糾黨搞事,呢個指控我從來未做個申辯(因為係呢度申辯隔離台嘅事情係有啲無聊),我重申我當日嘅發言係批評天下第一大場嘅預約制度幾年來都無改善,呢個係事實,就算到咗今日,事實仍然無改變,對於指壓場嘅意見,我一向都有向相關鐘房表達,例如我也曾經要求新浪漫鐘房修正不實的囡囡描述,鐘房也從善如流,即日作出修改。

新浪漫同天下第一大場當然喺處理批評嘅方法上有極大分別,正因為係天下第一,順我者生,逆我者當然係亡啦,河童當日嘅指控係我糾黨攪事,如果將一些批評視為攪事,我無辦法認同,別場可以積極回應,點解天下第一大場唔得?

我還要申辯,我在每一個論壇發言只係代表我自己,就算當時有唔少人支持我,繼而A/C比BAN,他們的發言都係自主的,我從來無私下影響別人,要話糾黨,絕對談不上。

在批評天下第一大場嘅預約制度之後幾天我嘅AC被BAN,陸續有其他人批評話事人處理不當,他們的AC亦陸續被BAN,因為他們及我都無申辯嘅機會,只能夠啞忍被屈成與W先生一齊攪事嘅黨羽,再過幾個星期,幾間場就在148抽走廣告。

單單看事件發生嘅時序就斷定它們有 "因果關係"?我今天再講多一次,我絕不認同。所有事情都是一早安排好,只係留待適當嘅時機進行,揀選當時就是要製造 "因果關係",河童亦一而再再而三講148被抽走廣告係W糾黨搞事所惹的禍,非常之無奈地,河童當日嘅口水尾今日有人執返嚟用。其實要証明我嘅在任令到廣告客戶唔落廣告好容易,如果我離開,廣告客戶理應好快回來,我亦樂於成就大事。

說回正題,我已經決定唔再做148指壓討論區嘅版主,我唔會好行貨咁講呢個係私人理由。大家可以從這帖仔細看看http://www.hk148forum.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=121001&extra=page%3D7
當日大家縱使不同意河童的為人,但大家發言都是對事不對人,河童當日發嘅報告大家都覺得無問題亦紛紛為河童辨護,事件純熟 "正義俠士"借 "深沉" 被 BAN小事化大,無風起浪,結果當日 "正義俠士"亦識趣潛水走了。當日深沉比BAN了,同一個模式,今天嘅會員 "朋友" 做緊同一件事,佢嘅漫罵式發言同出一轍,咀咒方式嘅發言我一早就可以BAN佢,唔BAN係想大家看清事實。事實係 "正義俠士" 今日嘅拍檔唔係被BAN嘅 "深沉" ,取而代之係"朋友",如果今日我BAN咗 "朋友",我寫包單 "正義俠士"好快就會跳出嚟。

細看這個舊帖,大家也可能發覺一個有趣地方,當年曾經有版友因為一個囡囡同我爭風呷醋,但係版友嘅表現係極之有風度,今日我都要比個讚佢。

今天我決定離開係因為論壇已經變質了,相比當年,有質素嘅發言經已越來越少,寫報告今天已經不是誠意分享,只係為咗網上逐皇,寫手打手充斥論壇,版主干預寫手作為被視之為損害廣告客戶利益,刪除負評報告可以視作保障客戶理益而為之。

從今天開始,我再不是版主,我嘅發言不代表148官方立場,我只係一個普通會員,今後如果我見到指壓場有如何不是,我嘅批評會絕不留手。

最後,如果我無估錯正義俠士真身,我希望佢濕疹不復發作,如果唔係接任版主之後食唔到女寫唔到報告就唔好。

無論如何,我希望新任版主可以為148帶來新氣象,業績蒸蒸日上,點擊率直線上升。

大家保重。

咖啡。。等一個人

高級會員

a10a20a29QQ3

而家收風渠道比以前多好多, 願意交流嘅人亦隨之打散哂, 希望呢件事過後大家都諗一諗為乜上嚟 148, 想分享嘅就繼續由心而發, 懶打字就繼續用心留意, 凡事都係追求 win-win, 繼續你你我我對任何人都冇好處
回復 支持 反對

初級會員

絕對支持w先生所講,絕不留手
正如我份投訴,講鳳城有囡返又唔出名單一樣,等各新舊師兄知道個場運作
所以絕對支持如各指壓場有任何不是,一定要出聲
話我打手好,乜都好,要ban就ban
回復 支持 反對

初級會員

支持w先生
回復 支持 反對

初級會員

撐你
回復 支持 反對

初級會員

撐你
回復 支持 反對

中級會員

Finally...
Hope c u in future
回復 支持 反對

中級會員

撑你
回復 支持 反對

初級會員

Hope c u in future  x2
回復 支持 反對

初級會員

唔通係叫雞法官 成日吔文吔武歪理當道理講扮曬野以為自己好巴閉
回復 支持 反對