香港一世發論壇

標題: 已經離職的妹妹仔 [打印本頁]

作者: harchai    時間: 2012-1-3 13:45
標題: 已經離職的妹妹仔
我認為已經離職既的妹妹(個十分反對用"上岸"呢個字眼).
已經離職既的囡囡同一個已經無做保險既妹妹, 其性質完全相同.
我們可以傾談/懷念以前做過保險既妹妹, 為何不可傾談/懷念以前做過囡囡既妹妹 ?
查實每個人既內心都標簽左"囡囡"呢個行業. 不論說得多大方, 別人談論身邊人既過去, 總是有不安.

實情...我都有同已經離職既的妹妹在一D場合相聚, 妹妹的男友也在一起, 一班人飲酒食飯, 但從來不會有人當面提起or問及關於他們過去的事. 這不是專重當事人嗎 ? 至於背後有無人私語呢 ? 可以管得那麼多嗎 ? 背負著這樣的疑心做人的話, 祇是自己放不低.

例 " 我最憎別人談及我老婆已前做保險之事 "....

人有人說, 祇要處於泰然, 根本不可能影響你的現在+將來. 過去已經是句號, 無人可以改變. 如果過去總是令自己不安的話. 其實你尚未準備好.
作者: Dane    時間: 2012-1-3 14:45
brother  ........  咁先要睇腸 對方(囡囡) 想唔想話認識你 先得喎 .....  
不過我行街 ....  撞到, 我就唔想認哩 ....  俾女友 插死都知
正所謂, 寧俾佢知, 俾佢估 .. 都唔俾佢見 !
作者: 肥佬    時間: 2012-1-3 18:31
我認為已經離職既的妹妹(個十分反對用"上岸"呢個字眼).
已經離職既的囡囡同一個已經無做保險既妹妹, 其性質 ...
harchai 發表於 2012-1-3 13:45

HARCHAI兄你又有感而發牙
作者: harchai    時間: 2012-1-3 22:16
HARCHAI兄你又有感而發牙
肥佬 發表於 2012-1-3 18:31

禾系睇到人地写既野而发下唠叨姐,同禾自己无关
作者: jerso    時間: 2012-1-4 00:26
個位仁兄專登開個 account, 叫人識做唔好再炒作, 唔好再對佢女人有幻想, 又話自己有車有樓
典型的尚未準備好
作者: 四眼仔    時間: 2012-1-4 01:00
個位仁兄專登開個 account, 叫人識做唔好再炒作, 唔好再對佢女人有幻想, 又話自己有車有樓  
典型的 ...
jerso 發表於 2012-1-4 00:26

咪係囉,係香港哋有車有樓有什麼出奇,係基本事.
你話自己渣法拉利,林寶堅尼,家往富豪海彎就話.
作者: 四眼仔    時間: 2012-1-4 01:17
我都搵過呢個囡囡,重講過好多事,囡囡係總明女,
知佢搵老公條件,不過真係太總明,
識左人哋幾個月就話結婚,人家99年出生得22歲,
不過佢係3個陀地中,最平均一個,囡囡係好,
不過我對佢就無感覺,所以係信箱吹開水只係講其她兩個.
作者: harchai    時間: 2012-1-4 11:55
典型的 ...
jerso 發表於 2012-1-4 00:26

呢度無邊個好似著數兄咁留意D posts,  最叻就係忍得口, 服
作者: 肥佬    時間: 2012-1-4 11:57
禾系睇到人地写既野而发下唠叨姐,同禾自己无关
harchai 發表於 2012-1-3 22:16

0我.......拱瓦
作者: 肥佬    時間: 2012-1-4 12:03
咪係囉,係香港哋有車有樓有什麼出奇,係基本事.
你話自己渣法拉利,林寶堅尼,家往富豪海彎就話. ...
四眼仔 發表於 2012-1-4 01:00

就算有晒你所講GA嘢, 刀唔係好冷巴閉JET, HK除便係街, 刀掃成幾廿籮尼D嘢LA, 四眼仔版主
作者: harchai    時間: 2012-1-4 12:07
我開呢條thread既目的唔係想爭拗.  但要同囡囡一起過正常生活, 就要比普通人有更大既容人之量. 講真, 囡囡係街行咪又係普通人一個. 係自己過唔到自己至會咁執著他人講既野. 哈, 人地係網上係咁而講下都咁大反應, 係街聽到D男人話叫雞, 咪要斬死人咁滯
作者: 丁三    時間: 2012-1-4 14:36
唔好咁啦,人人諗法唔一樣,
作者: harchai    時間: 2012-1-4 15:22
唔好咁啦,人人諗法唔一樣,
丁三 發表於 2012-1-4 14:36

丁三兄,  睇你用何角度去睇姐, 豁達既就根本係一笑, 大方既就任人講乜都不會影響現在&將來.  
咁事實係唔關我樹既, 又好聽你話, 算數
作者: Dane    時間: 2012-1-5 02:53
我好簡單 .....  唔使講咩條件 ... 做過囡囡, 真係過唔到自己.
作者: 肥佬    時間: 2012-1-5 10:09
我好簡單 .....  唔使講咩條件 ... 做過囡囡, 真係過唔到自己.
Dane 發表於 2012-1-5 02:53

拱做普通朋友你"痾"唔"痾奶"吖, DANEAIR兄
作者: harchai    時間: 2012-1-5 13:13

simple and clear :148clap[1]: :148clap[1]: :148clap[1]: :148clap[1]:
作者: harchai    時間: 2012-1-5 15:00
拱做普通朋友你"痾"唔"痾奶"吖, DANEAIR兄
肥佬 發表於 2012-1-5 10:09

肥佬兄,  其實我地咪又係一樣, 記唔記得我有次襯條女wing左就車輪佢, 仲俾佢條仔撞到...我諗如果條女以前唔係做囡囡既話, 我未必咁夠膽樣做架
作者: sars    時間: 2012-1-5 18:10

請恕小弟多口.

我覺得, 雖然果位哥哥既表態方式, 有時可能令人唔係咁鍾意, 不過, 都係因為佢護花心切而已, 始終, 佢地已經同心啦, 當然, 有時有D咁既舉動, 係可以理解的.

況且, 我唸, 大家可以想想, 呢位離職員工, 係佢在職既時侯, 對我地好唔好呢, 以呢個價錢, 算唔算係物有所值呢, 係我黎講, 係呢場合, 呢個價錢同埋佢對我既體貼, 我就真係覺得超值啦.

既然, 我地都已經食到好野, 而員工又對我地咁好, 我覺得, 如果係誠心咁祝福佢同真心愛護佢既, 希望佢真係開心快樂, 就讓......一切隨風啦.

因為, 果位哥哥同員工, 可能又會因為我地既言語, 而產生不必要既小小磨擦, 誠然, 如果接受唔到過去, 就一定唔會有將來, 不過, 接受都係需要勇氣同時間既, 我地就比D時間佢地啦.

就好似"傷口"一樣, 佢岩岩開始停止流血, 我就不停咁去郁佢, 就算想好, 都無咁快啦, 比佢休息靜止一段時間, 慢慢啦, 等個傷口好番, 到時, 個傷口咪可以繼續承受壓力囉.

唔好話果位哥哥, 我覺得, 更加需要比D時間果位對我地都好好既員工, 佢個傷口仲深, 仲入, 需然表面唔覺, 但係, 康復既路係漫長既.

我祗係覺得, 囡囡既報告咁多同咁正面, 我相信大家都係好庝鍚佢既, 唔好為左果位哥哥令人唔係咁鍾意既表態方式, 當然, 我都唔贊同佢既方式, 不過, 我唸大家都唔想因為咁, 而可能無形咁傷害左呢位活潑既小妮子而已.

我地就當係送比佢既最好既禮物啦.

如果小弟在言語間, 有任何錯漏或不敬之處, 煩請賜教, 在此, 我並不是想引起公論, 祗是抒發一下感覺而而已, 若果有令大家感到不快之處, 小弟在此先行謝過.

祝願小妮子幸福快樂
作者: jerso    時間: 2012-1-6 01:12
可以話佢護花心切, 亦可以話佢睇低左呢度 d 網友
同類型事件, 上次 c 兄知會一聲, 大家自然識做, 咁先係互相尊重
作者: 四眼仔    時間: 2012-1-6 01:20
我開呢條thread既目的唔係想爭拗.  但要同囡囡一起過正常生活, 就要比普通人有更大既容人之量. 講真, 囡囡 ...
harchai 發表於 2012-1-4 12:07

chai兄咪係,
如果界意咪吾好同人一齊,一齊就吾好界意,
呢d事都接受吾到重點起一齊同正常生活,
呢位仁兄都要想清楚吾係到時結左婚,
想到囡囡以前做呢行,為件事時常吵架就吾好,
而囡囡就要為呢件事想清楚現在條仔己經界意,
妳自己咁後生,兩者重有很遠的路要行點可再下去.
作者: 四眼仔    時間: 2012-1-6 01:27

Dane兄
我會接受到,因為吾識條女前你都吾知佢做過囡囡,
就算條女做過都吾會講你知.
作者: 四眼仔    時間: 2012-1-6 01:33
條友咪又係係到識條女,
條友應該吾係香港人,
因為條女話99%吾會搵港仔.
作者: 四眼仔    時間: 2012-1-6 01:42
就算有晒你所講GA嘢, 刀唔係好冷巴閉JET, HK除便係街, 刀掃成幾廿籮尼D嘢LA, 四眼仔版主 :148lo ...
肥佬 發表於 2012-1-4 12:03

版主
如果90后港仔有咁好條件,
重有幾廿籮呢D嘢我都想見識吓.
作者: 肥佬    時間: 2012-1-6 13:08
版主
重有幾廿籮呢D嘢我都想見識吓. ...
四眼仔 發表於 2012-1-6 01:42

車.........D 90後GA太子爺刀大把LA, 你唔G G MA, 果D仲串冷過馬冷TIM, 揸住部車四圍片, 連AR蛇刀唔放在眼內牙
作者: 肥佬    時間: 2012-1-6 13:13
肥佬兄,  其實我地咪又係一樣, 記唔記得我有次襯條女wing左就車輪佢, 仲俾佢條仔撞到...我諗如果條女以前 ...
harchai 發表於 2012-1-5 15:00

好在你果次醒扒, 鷄拱腳走冷咗去, 唔係牙...........哼....哼....
作者: 四眼仔    時間: 2012-1-6 13:41
車.........D 90後GA太子爺刀大把LA, 你唔G G MA, 果D仲串冷過馬冷TIM, 揸住部車四圍片, 連AR蛇刀唔放在 ...
肥佬 發表於 2012-1-6 13:08

人哋大把錢無計啦,
官字係蝦我哋d窮人.
作者: harchai    時間: 2012-1-6 16:36
版主
重有幾廿籮呢D嘢我都想見識吓. ...
四眼仔 發表於 2012-1-6 01:42

1. N年前實例, 個獨仔在多倫多讀書, 到步就買間屋, 買架車, 然後父母就返香港, 個仔要錢就匯過去.....
2. 4年前實例,.... 個老豆同我係同學, e+到個仔去讀書啦, 有屋之餘, 個老豆就"好醒 " 咁同個仔講, "拿, 你讀幾年書都要駛幾十個, 而家幫你開個戶口, 入面有20手
      HKBank, 夠你用到畢業, 你自己睇住啦", 最近個仔返泥啦, 個老豆仲話個仔幾叻, 凈係用晒果20手HKbank就搞掂, 但佢就唔知個仔其實不停咁問個呀媽law錢
      jet!!!!
仲未計大陸既富二代呢.
四眼兄, 你話呢D人係咪有幾廿籮呢   
作者: harchai    時間: 2012-1-6 16:39
車.........D 90後GA太子爺刀大把LA, 你唔G G MA, 果D仲串冷過馬冷TIM, 揸住部車四圍片, 連AR蛇刀唔放在 ...
肥佬 發表於 2012-1-6 13:08

咪係, 你估好似我地呢班街童咁5豪子餅仔8個人分咩
作者: harchai    時間: 2012-1-6 16:41
好在你果次醒扒, 鷄拱腳走冷咗去, 唔係牙...........哼....哼....    ...
肥佬 發表於 2012-1-6 13:13

契弟走得模
作者: 四眼仔    時間: 2012-1-6 17:15
1. N年前實例, 個獨仔在多倫多讀書, 到步就買間屋, 買架車, 然後父母就返香港, 個仔要錢就匯過去.....
2. ...
harchai 發表於 2012-1-6 16:36

chai兄
我係講90后港仔同渣法拉利,林寶堅尼,家往富豪海彎.
這裡資產都過億元,你講的例子100分之1都無,
點有幾廿籮呢
作者: harchai    時間: 2012-1-6 17:42
chai兄
點 ...
四眼仔 發表於 2012-1-6 17:15

呢D90后渣法拉利,林寶堅尼,家往富豪海彎既有錢仔有無廿幾羅咁多, 我又唔知囉, 但段估佢地都唔會去指壓溝女掛,係咪呢眼仔兄  
作者: 四眼仔    時間: 2012-1-6 17:45
呢D90后渣法拉利,林寶堅尼,家往富豪海彎既有錢仔有無廿幾羅咁多, 我又唔知囉, 但段估佢地都唔會去指壓溝 ...
harchai 發表於 2012-1-6 17:42

溝女就吾會,玩女就好難講
作者: 肥佬    時間: 2012-1-7 09:31
2. ...
harchai 發表於 2012-1-6 16:36

HARCHAI兄, 你尼D例子, 禾係SSP見唔少LOR
作者: 肥佬    時間: 2012-1-7 09:34
咪係, 你估好似我地呢班街童咁5豪子餅仔8個人分咩
harchai 發表於 2012-1-6 16:39

禾仲碑LA, 豆零条油炸鬼, 仲要分四份牙
作者: 肥佬    時間: 2012-1-7 09:47
chai兄
點 ...
四眼仔 發表於 2012-1-6 17:15

唉.......四眼仔版主, 拱你真係得閒要去SSP, TAI NAM ST瞄吓LA, 下午五点後, D 90後GA太子爺, 就揸晒D名車等關門收工GA LA, 最平果架刀八九十個0架, 星期天你去TAI PO鹿頚, 新娘潭DO八吓吖, 大把你所謂講名貴跑車, 就係尼班90後GA 0靚仔0靚妹揸出嚟威GA LA, DO時你就會信喇
作者: harchai    時間: 2012-1-7 12:03
唉.......四眼仔版主, 拱你真係得閒要去SSP, TAI NAM ST瞄吓LA, 下午五点後, D 90後GA太子爺, 就揸晒D名 ...
肥佬 發表於 2012-1-7 09:47

有無十幾廿籮咁多先 , 肥佬兄
作者: harchai    時間: 2012-1-7 12:08
禾仲碑LA, 豆零条油炸鬼, 仲要分四份牙
肥佬 發表於 2012-1-7 09:34

你班太子爺用1/4條油炸鬼送大碗 "燕窩蟲草雞球粥" 至掛
作者: harchai    時間: 2012-1-7 12:13
HARCHAI兄, 你尼D例子, 禾係SSP見唔少LOR
肥佬 發表於 2012-1-7 09:31

唔係講笑, HK地搵到錢個D真係段籮計, 有個屋村賣報紙既可以供3個仔女去外國讀書tim
作者: 四眼仔    時間: 2012-1-7 15:30
其實我搵佢時,佢都有講過,
做多1年到
就會返大陸搵個有主見鍚佢的人結婚,
咁就無人識佢.
作者: 肥佬    時間: 2012-1-7 16:05
有無十幾廿籮咁多先 , 肥佬兄
harchai 發表於 2012-1-7 12:03

HARCHAI兄, 第二區禾就唔G, 旦SSP禾夠胆拍心口話有, 其實SSP好多穏閉大財主佬0架, 就以賣報紙GA嚟講, 唔G你記唔記得以前SSP, NAM CHEONG ST, TAI NAM ST口, 有間龍慶酒樓呢 尼間嘢門口果兩檔報紙檔(同一檔主), 禾好細個就邦禾老豆係佢DO買報紙, 直DO果座大廈重建, 就禾所G, 果檔主係DO擺賣超過三十年, 當年佢成家人GA身家, 超過千萬港元, BIN個敢話SSP係窮鬼區吖, 擺檔賣毛巾GA阿嬋, E+刀有兩層幾百呎GA唐樓收租LA
作者: 肥佬    時間: 2012-1-7 16:08
你班太子爺用1/4條油炸鬼送大碗 "燕窩蟲草雞球粥" 至掛
harchai 發表於 2012-1-7 12:08

你講牙, 禾豆0靚果時, 真係得豆零做零用錢一日GA咋
作者: 肥佬    時間: 2012-1-7 16:11
唔係講笑, HK地搵到錢個D真係段籮計, 有個屋村賣報紙既可以供3個仔女去外國讀書tim ...
harchai 發表於 2012-1-7 12:13

講真, HK地肯做同有諗头GA, 衰極有限GA, 想窮刀難牙
作者: 肥佬    時間: 2012-1-7 16:16
其實我搵佢時,佢都有講過,
做多1年到
就會返大陸搵個有主見鍚佢的人結婚,
咁就無人識佢. ...
四眼仔 發表於 2012-1-7 15:30

好多囡刀係拱做"格", 以禾嚟講, 同囡囡做朋友冇傷肝, 一講感情GA, 禾會自動消失
作者: 四眼仔    時間: 2012-1-7 16:19
HARCHAI兄, 第二區禾就唔G, 旦SSP禾夠胆拍心口話有, 其實SSP好多穏閉大財主佬0架, 就以賣報紙GA嚟講, 唔G ...
肥佬 發表於 2012-1-7 16:05

版主過千萬就緊係好多啦,
我哋講係過億呀.
你講幾千萬身公屋都大把.
作者: 四眼仔    時間: 2012-1-7 16:21
講真, HK地肯做同有諗头GA, 衰極有限GA, 想窮刀難牙
肥佬 發表於 2012-1-7 16:11

吾衰賭同玩咪得囉.
作者: 四眼仔    時間: 2012-1-7 16:24
好多囡刀係拱做"格", 以禾嚟講, 同囡囡做朋友冇傷肝, 一講感情GA, 禾會自動消失    ...
肥佬 發表於 2012-1-7 16:16

點解呀版主
作者: Dane    時間: 2012-1-7 21:39
講感情, 點同屋企果件交代呀  .......... ..  要記住出嚟係玩囡, 咪俾囡玩
作者: 肥佬    時間: 2012-1-8 19:05
版主過千萬就緊係好多啦,
我哋講係過億呀.
你講幾千萬身公屋都大把.
四眼仔 發表於 2012-1-7 16:19

過億SSP刀有好幾個牙, 有個仲係禾GA同鄉TIM
作者: 肥佬    時間: 2012-1-8 19:08
吾衰賭同玩咪得囉.
四眼仔 發表於 2012-1-7 16:21

玩.......玩得幾多吖, 禾玩咗幾十年, 咪又係拱, 身光頚靚, "茂"樹BOR
作者: 肥佬    時間: 2012-1-8 19:11
點解呀版主
四眼仔 發表於 2012-1-7 16:24

有乜点解牙, 咪仔細老婆嫩, 唔想上身LOR
作者: 肥佬    時間: 2012-1-8 19:13
講感情, 點同屋企果件交代呀  .......... ..  要記住出嚟係玩囡, 咪俾囡玩 ...
Dane 發表於 2012-1-7 21:39

YEAR.........
作者: harchai    時間: 2012-1-9 12:07
玩.......玩得幾多吖, 禾玩咗幾十年, 咪又係拱, 身光頚靚, "茂"樹BOR  :148naug ...
肥佬 發表於 2012-1-8 19:08

有乜点解牙, 咪仔細老婆嫩, 唔想上身LOR
肥佬 發表於 2012-1-8 19:11

肥佬兄玩咗幾十年都仲係仔細老婆嫩
作者: 四眼仔    時間: 2012-1-9 15:24
harchai 發表於 2012-1-9 12:07

chai兄
可能肥師伯有好幾頭住家,
四處播種,咪重仔細老婆嫩.
作者: harchai    時間: 2012-1-9 16:04
chai兄
四處播種,咪重仔細老婆嫩.
四眼仔 發表於 2012-1-9 15:24

哦咁樣 , 仲以為個仔唔會大,  老婆唔會老tim
作者: 肥佬    時間: 2012-1-11 21:34
harchai 發表於 2012-1-9 12:07

妖.......舊年近清明, 你刀見過禾個細女LA, 姖好細G MA
作者: 肥佬    時間: 2012-1-11 21:35
chai兄
四處播種,咪重仔細老婆嫩.四眼仔 發表於 2012-1-9 15:24

作者: 四眼仔    時間: 2012-1-13 09:43
肥佬 發表於 2012-1-11 21:35

:148clap[1]:
作者: nfony    時間: 2012-1-18 18:55
耐無上黎,要睇一輪先知大家講緊邊位,

祝佢地事事順利!
作者: jerso    時間: 2012-2-1 16:25
我開呢條thread既目的唔係想爭拗.  但要同囡囡一起過正常生活, 就要比普通人有更大既容人之量. 講真, 囡囡 ...
harchai 發表於 2012-1-4 12:07

員工宣布復職
作者: ballballlover    時間: 2012-2-2 01:58
作者: 四眼仔    時間: 2012-2-2 09:44
不知是否結不到婚,
所以一返工就放縱自己,博命做.
BABY要珍惜自己.
作者: harchai    時間: 2012-2-2 23:55
員工宣布復職
jerso 發表於 2012-2-1 16:25

作者: harchai    時間: 2012-2-3 00:04
估唔到咁兒戲,我重當佢真的,衷心祝褔佢地!
ballballlover 發表於 2012-2-2 01:58

波板主, 真系有好多无聊人乱拱讲野架
作者: harchai    時間: 2012-2-3 00:06
不知是否結不到婚,
所以一返工就放縱自己,博命做.
BABY要珍惜自己.
四眼仔 發表於 2012-2-2 09:44
快d行动上支持囡囡啦,四眼仔兄
作者: 四眼仔    時間: 2012-2-3 00:09
波板主, 真系有好多无聊人乱拱讲野架
harchai 發表於 2012-2-3 00:04

chai兄
咁你點睇
作者: harchai    時間: 2012-2-3 12:39
chai兄
咁你點睇
四眼仔 發表於 2012-2-3 00:09

四眼仔兄, 只要唔係針對性既野, 人地講乜我唔理架, 有靚女食就得架啦
作者: jerso    時間: 2012-2-3 12:51
四眼仔兄, 只要唔係針對性既野, 人地講乜我唔理架, 有靚女食就得架啦 ...
harchai 發表於 2012-2-3 12:39

咁你食左可可未
作者: harchai    時間: 2012-2-3 13:03
咁你食左可可未
jerso 發表於 2012-2-3 12:51

上星期我有時間上金來閣, 但可可未返, E+佢返左, 又到我無時間囉. 矛所謂啦, 有心唔怕遲嘛
作者: 四眼仔    時間: 2012-2-6 09:49
快d行动上支持囡囡啦,四眼仔兄
harchai 發表於 2012-2-3 00:06

有機會,不過係zoe,ivy,豆豆,可可....
作者: 四眼仔    時間: 2012-2-7 21:28
四眼仔兄, 只要唔係針對性既野, 人地講乜我唔理架, 有靚女食就得架啦 ...
harchai 發表於 2012-2-3 12:39

chai兄
咁你支持左baby未
作者: harchai    時間: 2012-2-8 14:59
chai兄
咁你支持左baby未
四眼仔 發表於 2012-2-7 21:28

Baby放大假前我已經支持左啦, 四眼仔兄
作者: 四眼仔    時間: 2012-2-25 01:35
Baby放大假前我已經支持左啦, 四眼仔兄
harchai 發表於 2012-2-8 14:59

咁放假後呢
為人為到底,

歡迎光臨 香港一世發論壇 (http://www.newhk148forum.com/bbs/) Powered by Discuz! X3.2